ایزو چیست؟ و چطور باید گواهینامه ایزو دریافت کرد؟
ایزو یکسری الزامات تعریف شده می باشد که در قالب استاندارد تهیه و تدوین می شوند و سپس منتشر می شوند. این استانداردهای ایزو ، درون یک سازمان با عنوان سازمان جهانی ایزو تهیه و تدوین می گردند. سازمان ایزو درون ژنو واقع شده و کشورهای بسیاری درون آن سازمان عضویت دارند. تمامی استانداردها درون این سازمان تهیه و تدوین می شوند و نشر داده می شوند. انواع استانداردهای ایزو عمومی و تخصصی همگی درون این سازمان تدوین می شوند.انواع استانداردهای ایزو با مشخصه های عددی از هم متمایز می شوند و هر استاندارد یک کد 4 الی 5 رقمی دارد که آنها را از هم مشخص می کند.
چطور باید گواهینامه ایزو دریافت کرد؟ سوال مهم دیگری که برای متقاضیان ایزو پیش میاید این سوال هست که شامل بخشهای مختلفی می شود و بخشهای مختلفی را در بر میگیرد. که جهت این امر شما را به مطالعه دقیق باقی مطلب توصیه می کنیم.
روش ثبت وصدور گواهينامه ايزو
تعداد بسياري ازشركتها وموسسات، جهت اعتبار دهی به كسب وكار خود و باقي ماندن در رقابت های تجاری در پی دريافت گواهينامه ايزو می باشند. اما اين كار شرايط خاص خود را دارد که با توجه به این امر که وجود شيادان و كلاهبرداران دراين حيطه زیاد شده، شرکتها را برآن مي دارد تا با آگاهي و اطلاعات كامل در جهت دریافت گواهی ایزو قدم برداريم. در اين مقاله مطالبی در رابطه با روش های ثبت و صدور گواهينامه ايزو جمع آوری و تدوین شده ، تا راهنمای متقاضيان گواهی ايزو باشد.
هدف اخذ ایزو
اولین مرحله هدف اخذ گواهی نامه ایزو هست که در خصوص دریافت ایزو و نحوه صدور ایزو دخیل هست. هدف اخذ ایزو را شاید بتوان اینگونه تعریف کرد: دریافت ایزو برای مناقصات ، اخذ ایزو برای مطرح شدن در بازار ملی و بین المللی ، دریافت ایزو جهت شرکت در بازارهای جهانی ( صادرات ) ، اخذ گواهی ایزو جهت تبلیغات و برند سازی ، اخذ گواهینامه ایزو جهت رقابت در بین رقبا و بسیاری اهداف سری دیگر. در گام اول سازمانهای متقاضی اخذ ایزو باید هدفشان را از اخذ ایزو مشخص کنند.
انتخاب نوع گواهینامه ایزو
دومین مرحله ثبت و صدور گواهینامه ایزو ، انتخاب نوع گواهی ایزو مورد نیاز و متناسب حوزه فعالیت متقاضی می باشد. گواهینامه ایزو ، انواع متفاوتی دارد که بدست آوردن هر کدام از آنها شرایط متفاوتی با دیگر گواهینامه های ایزو دارد بسیاری از آنها کاربرد بیشتری داشته و شاید بتوان گفت که پیش نیاز گواهینامه های ایزو تخصصی محسوب می شوند. این گواهی نامه های ایزو شامل: گواهی ایزو 14001 يا سیستم مدیریت زیست محیطی نمونه ای از ایزو های پر کاربرد بوده که الزامات بیان شده درون آنها در تمامی کسب و کارها کاربردی و ثمر بخش می باشد که پیاده سازی آن درحفظ محیط زیست پیرامون مان بسیار موثر خواهد بود. اجرای این استاندارد به مرور زمان نگرش جامعه را به منابع طبیعی ومحیط زیست تغییر خواهد داد و ميزان عوارض و آلودگيهای زيست محيطي را حتی المقدور كاهش می دهد. گواهی ایزو 9001 یا همان سیستم مدیریت کیفیت نيز از این دسته ایزوها می باشد. استاندارد ايزو 9001 براي بهبود كيفيت كالا يا خدمات ارائه شده می باشد و بطور حتم اجرای درست وکامل این استاندارد، باعث پیشرفت مراوده های تجاری خواهد شد. گواهینامه ایزو 45001 ( سیستم مدیریت ایمنی و بهداشت شغلی ) نیز از دیگر ایزو های عمومی محسوب می شود که در تمام صنایع کاربرد دارد. اجرای مستندات این استاندارد باعث کاهش خطرات و حوادث شغلی درمحیط کاری شده و در نتیجه اجرای آن، امنیت و بهداشت کارکنان و پرسنل بالا رفته و این موضوع سبب ایجاد انگیزه بیشتر برای کارکنان می شود. نتیجه این انگیزه، بهره وری بیشتر از مجموعه شده که این خود به نفع مالکان موسسه نیز می باشد. دسته دیگر گواهینامه های ایزو، تخصصی بوده و هر کدام الزامان مشاغل و قرارداد های مربوط به زمینه خاص و صنعت خاصی را شامل می شوند.
مراجع صادر کننده ایزو
قدم بعد انتخاب مركز صادر كننده گواهينامه ايزو می باشد. اين مرحله از حساسيت بالايي برخوردار می باشد چرا كه تعداد زيادي از اين مراجع درايران وجود دارند اما بسياري از آنها نمی توانند گواهينامه هاي معتبر و با اعتبار انجمن IAF ارائه دهند. این مراجع تحت عنوان CB درایران مشغول فعالیت می باشند و با توجه به سطح اعتبار هر کدام، اعتبار گواهی ایزو درخواستی نیز متغیر می باشد. انجمن IAF که نهادی در سازمان ایزو می باشد و درون سایت سازمان ایزو به آن اشاره شده، موسسات را در هر کشور معرفی می کند که وظیفه آنها، اعتباردهی به CBمی باشد. این موسسات را AB می گویند و در ایران تنها یک AB ازطرف انجمن IAF معرفی شده که NACI نامیده شده است. تعدادی از این CB ها، زیر نظر انجمن IAF نمی باشند و در نتیجه گواهینامه های ایزو صادر شده از طرف آنها، از سطح اعتبار پایینتری برخوردارست. البته این امر باعث شده که این نوع ایزو ها در مواردی مانند صادرات که حتما نیاز به گواهینامه ایزو معتبر و با اعتبار IAF دارد، کاربرد نداشته باشند. درواقع CB هایی که زیرنظر IAF مشغول به فعالیت می باشند، نمی توانند گواهی ایزو ارزان صادر کنند چراکه موسسه متفاضی ایزو که به آنها مراجعه کرده می بایست استاندارد های ایزو مورد نظر رابه طور کامل پیاده سازی کند و این امر مستلزم صرف هزینه های پیاده سازی است که بالا می باشد. پس از انتخاب مركز صادر کننده ایزو ، قدم بعد درخواست فرم از صادر کننده ایزو و تکمیل فرم وسپس ارسال آن به CB مورد نظر می باشد ودر نهایت پس ازتایید فرم درخواست، قرارداد بین متقاضی و مرجع منعقد می شود. مرحله بعد تهیه وتدوين نحوه اجرای مستندات ايزو مورد نظر می باشد که براساس آن تمامی فرایند های مجموعه متقاضی وعملکرد آن مورد بررسی قرار میگیرد تا بتوان طرحهای تهيه شده و الزامات استاندارد را بر روی سيستم مجموعه پیاده سازی کرد. پس از انجام این بررسی ها مرحله بعد اجرای برنامه های طراحی تهيه شده و در نتیجه آن، پیاده سازی کامل بند های گواهينامه ايزو مورد نظر بر روی مجموعه متقاضی می باشد که برگزاری جلسات آموزشی برای کارکنان و پرسنل درخصوص ایزو ی درخواستی، نیز جزئی از مستندات ايزو می باشد. درنهايت به صادر كننده گواهي ايزو اطلاع داده مي شود تا اقدام به مميزی نمايد. مميزی توسط كارشناس مرجع صادر كننده انجام مي شود كه افسر مميزي نام دارد وچنانچه بعداز بازبينی هاي افسر مميزی، عدم تطابقی در تمهيدات انجام شده ديده نشود، گواهينامه ايزو برای موسسه ثبت خواهد شد.
مرکز سیستم کاران به عنوان مرکزی عام المنفعه با خدمات مشاوره رایگان آماده پاسخگویی به سوالات متقاضیان اخذ گواهی نامه ایزو می باشد و ضمن آموزش استعلام و آگاهی متقاضیان از کلیه ی مراجع معتبر صادر کننده ایزو ،گواهی نامه های ایزو با بالاترین اعتبار را به تمامی متقاضیان با کمترین هزینه و زمان ممکنه ارائه می کنند.
صفحه ما را در اینستاگرام دنبال کنید